Άγιος Μπρένταν (St Brendan) ο Πλοηγός & Ταξιδευτής από την Ιρλανδία στην Βόρεια Αμερική (Καναδάς) (+578)

12278407336_bc7c1c1d71_c

Άγιος Μπρένταν (St Brendan)

ο Πλοηγός & Ταξιδευτής από την Ιρλανδία

στην Βόρεια Αμερική (Καναδάς) (+578)

“Αυτοί που κατεβαίνουν στη θάλασσα με πλοία, που κάνουν εργασίες σε πολλά νερά·  αυτοί βλέπουν τα έργα τού Κυρίου, και τα θαυμαστά έργα του, που γίνονται στα βάθη” (Ψαλμός 107, 23-24)

brendan

Άγιος Μπρένταν ο Ταξιδευτής

ΑΓΙΟΣ ΜΠΡΕΝΤΑΝ Ο ΠΛΟΗΓΟΣ & ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΑΜΕΡΙΚΗ (ΚΑΝΑΔΑΣ)

Ο Άγιος Μπρένταν (St Brendan), γεννήθηκε περίπου το 484 μ.Χ. σε μια ιρλανδική οικογένεια κοντά στη σημερινή πόλη του Tralee, στην κομητεία του Kerry της Ιρλανδίας. Σε πολύ νεαρή ηλικία άρχισε τις σπουδές του στην ιεροσύνη και σπούδασε με την πνευματική καθοδήγηση της Αγίας Ίτα (St Ita) στο Killeedy της Ιρλανδίας. Αργότερα ολοκλήρωσε τις σπουδές του με την πνευματική καθοδήγηση του Αγίου Έρικ (St Erc), ο οποίος τον χειροτόνησε το 512 μ.Χ..

Κατά τη διάρκεια των επόμενων είκοσι χρόνων της ζωής του, ο Άγιος Μπρένταν έπλευσε γύρω από τα νησιά της Ιρλανδίας, διαδίδοντας το λόγο του Θεού και ιδρύοντας το ένα μοναστήρι μετά το άλλο. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το Clonfert στο Galway, το οποίο ίδρυσε το 557 μ.Χ., και το οποίο διατηρήθηκε ως το 1600. Ο Άγιος Μπρένταν κοιμήθηκε το 578 μ.Χ. και η ημέρα της εορτής του είναι στις 16 Μαΐου.

Το πρώτο ταξίδι του Αγίου Μπρένταν ήταν στα Νησιά Arran όπου ίδρυσε ένα μοναστήρι, και σε πολλά άλλα νησιά, τα οποία επισκέφθηκε, συμπεριλαμβανομένου της Νησου Hynba στα ανοικτά της Σκωτίας, όπου συνάντησε τον Άγιο Κολούμπα (St Columba). Σε αυτό το ταξίδι μετέβη επίσης στην Ουαλία, και, τέλος, στη Βρετάνη, στη βόρεια ακτή της Γαλλίας.

Το γενονός από το οποίο ο Άγιος Μπρένταν έγινε πολύ διάσημος ειναι το ταξίδι του στη «Γη της Επαγγελίας». Κάποια στιγμή στα πρώτα του ταξίδια, ο Άγιος Μπρένταν άκουσε από έναν άλλο μοναχό για την ιστορία μιας γης μακριά προς τα δυτικά υποστήριζοντας οτι ήταν μία “Γη της Επαγγελίας”.

Αυτός και μια μικρή ομάδα μοναχών, συμπεριλαμβανομένου, ενδεχομένως, του Αγίου Machutus, έκαναν νηστεία για σαράντα ημέρες, και στη συνέχεια απέπλευσαν για αυτή τη γη, προκειμένου να κηρύξουν το Χριστό. Συνολικά το ταξίδι πήρε επτά χρόνια.

Τον ένατο αιώνα, ένας Ιρλανδός μοναχός έγραψε μια καταγραφή του ταξιδιού με τίτλο Navigatio Sancti Brendani (Ταξίδι του Αγίου Μπρένταν). Το βιβλίο αυτό παρέμεινε δημοφιλής για πολλούς αιώνες, και έκανε τον Άγιο Μπρένταν γνωστό ως Ταξιδευτή.

Μόλις έφτασαν στον προορισμό τους πήγαν στην ενδοχώρα αλλά εμποδίστηκαν να προχωρήσουν από ένα μεγάλο ποτάμι. Σύντομα μετά από αυτό, ο Άγιος Μπρένταν, και η συνοδία του έπλευσαν πίσω στην Ιρλανδία. Μόνο λίγοι επέζησαν από το ταξίδι.

Τη δεκαετία του 1970 ένας άνδρας με το όνομα Tim Severin ενθουσιάστηκε με τον βίο του Αγίου Μπρένταν και αποφάσισε να επαναλάβει το ταξίδι του. Ο Tim Severin κατασκεύασε μία βάρκα φτιαγμένη από δέρματα ακριβώς όπως αυτή που περιγράφεται στο αρχαίο κείμενο. Με μια ομάδα εθελοντών απέπλευσε για την Αμερική και έφτασαν στη Νέα Γη. Το ταξίδι του Tim Severin καταγράφεται στο βιβλίο “The Brendan Voyage: Across the Atlantic in a Leather Boat” (Το Ταξίδι του Brendan: Πέρα από τον Ατλαντικό μέσα σε μια Δερμάτινη Βάρκα).

Πηγή – Αγγλικό κείμενο:

http://www.pravoslavie.ru/english/53856.htm

ORTHODOX CHRISTIANITY

Μετάφραση:

http://gkiouzelis.blogspot.com

ORTHODOX HEART SITES

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s